Blauwe bessen gezond en tegen overgewicht

Blauwe bessen zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook super gezond.

Ze behoren inmiddels tot de groep ‘superfoods’ en worden steeds populairder.

Dat is ook niet zo gek. Dat blauwe bessen gezond zijn komt doordat ze bomvol gezonde voedingsstoffen zitten als antioxidanten, vezels, vitamine C en foliumzuur. Wij hebben alle gezonde voordelen voor je op een rijtje gezet.

  1. Ze verminderen veroudering
  2. Ze helpen bij het voorkomen van kanker
  3. Ze kunnen diarree voorkomen
  4. Goed voor je concentratie en geheugen
  5. Ze kunnen blaasontsteking voorkomen
  6. Ze helpen bij het verminderen van hartziekten

Een aantal van deze voordelen worden hieronder verder uitgelegd. Uit nieuw onderzoek blijkt en extra voordeel: blauwe bessen je ook kunnen helpen bij het afvallen.

 

Zijn blauwe bessen en bosbessen hetzelfde?

Blauwe bessen en bosbessen worden door veel mensen door elkaar gebruikt omdat beide bessen een beetje op elkaar lijken, toch zijn het verschillende vruchten.

Blauwe bessen zijn gecultiveerde bosbessen door de mens veredeld. Bosbessen zijn wild, ze groeien solitair aan de struik en zijn daardoor lastig te plukken. De bessen groeien in trosjes.

Ze zijn allebei gezond en lekker en tegenwoordig bijna het hele jaar door te koop in de supermarkt.

 

Kun je afvallen met blauwe bessen?

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat blauwe bessen gezond zijn, maar ook goed zijn voor de lijn.

Onderzoekers hebben ontdekt dat de bessen niet alleen bestaande vetcellen afbreken, maar dat ze ook voorkomen dat er nieuwe vetcellen worden gevormd.

Dit onderzoek werd niet op mensen maar op muizen gedaan. Het effect van de bessen was het grootst bij de groep muizen die de grootste dosis blauwe bessen kregen tijdens het onderzoek.

Shiwani Moghe een van de onderzoekers van de Texas Woman’s University, wil verder onderzoeken of blauwe bessen voor hetzelfde effect kunnen zorgen bij mensen.

Wetenschappelijk onderzoek

Ook dichter bij huis is onderzoek gedaan. De Universiteit Maastricht heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek geconcludeerd dat er een ‘causaal verband is tussen het eten van blauwe bessen en gezondheidsbevorderende effecten’.

Uit het onderzoek blijkt dat blauwe bessen bijdragen aan een lagere kans op kanker en hart- en vaatziekten, omdat de antioxidanten in de blauwe bessen beschermen tegen DNA-schade.

Ook zeggen de onderzoekers dat het eten van blauwe bessen helpt om obesitas en diabetes te voorkomen.

Blauwe bessen bevatten veel ontstekingsremmende polyfenolen en werken gunstig op een hoge bloeddruk.

Uit Amerikaans onderzoek bleek eerder al dat het fruit tumoren bij muizen met agressieve borstkankercellen drastisch vermindert.

De term ‘superfruits’ bestaat pas sinds 2005, aldus Fred Brouns van de Universiteit Maastricht. “Met deze term worden vooral exotische fruitsoorten aangeduid zoals açai, noni, goji en granaatappel.Maar ook inheemse zachte fruitsoorten zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien en bramen vallen hieronder.”

 

Hoe eet je blauwe bessen?

De blauwe bes kun je op verschillende manieren eten. Maak bijvoorbeeld een lekkere fruitsalade of voeg de bessen toe aan je havermout in de ochtend.

Gewoon puur is het ook een verfrissend tussendoortje.

En wat te denken van een heerlijke smoothie.

Ben jij een liefhebber van gezonde smoothies? Dan kunnen wij je het Groene Smootie Afslank Plan van Liselot Vermeer aanraden

Ons onafhankelijke review over het programma van Liselot lees je hier

Zuivel

Pas wel op met zuivel. Door de combinatie van blauwe bessen met zuivel worden de gezonde voedingsstoffen van de blauwe bes door de darm minder goed opgenomen.

Deze gezonde eigenschappen verminderen ook snel als je de blauwe bes combineert met suiker, het eten van blauwe bessen jam is dus niet zo’n goed idee.

Bessen kopen en bewaren

Je koopt dit heerlijke fruit gewoon in de supermarkt of bij de groenteboer. Koop ze alleen als ze er mooi en gezond uitzien.

Eet je ze niet meteen dezelfde dag dan kun je bewaren in de koelkast. Bewaar ze niet te lang, hooguit een dag of drie, vier. Daarna gaat de kwaliteit achteruit. Je kunt ze ook heel goed invriezen.

In de tuin

Ben je helemaal enthousiast geworden over de blauwe bes dan zou je kunnen overwegen om ze zelf te verbouwen.

Het ras Elliot wordt gezien als één van de betere soorten blauwe bessen op de markt.

Het is een sterk ras die vrij laat rijp is met een hele goede smaak. De vruchten zijn licht van kleur en vrij klein.

Overigens zijn ook vogels, vooral de merels heel dol op deze bes. Het is dan ook aan te raden om een net over de struik te spannen tegen de tijd dat de bessen beginnen te kleuren, want anders zijn de vogels je voor en hoef je niet eens meer te plukken.

Blauwe bessen gezond en tegen overgewicht

Blauwe Bessen een wondermiddel?

De onderzoeken naar blauwe bessen zijn veel belovend. Blauwe bessen hebben veel gezondheidsvoordelen en kunnen het afvallen zeker stimuleren

Wanneer je dit fruit eet zul je echter niet meteen kilo’s kwijtraken. Wel is het verstandig om blauwe bessen toe te voegen aan je dieet, omdat het zeker een positieve uitwerking heeft in je lichaam.

Gezond eten en voldoende bewegen

Wil je afvallen, je fit voelen en meer gezondheid?

Kies dan voor een gezonde leefstijl. Gezond eten en genoeg bewegen. Eet tenminste drie keer op een dag en kies voor meerdere verantwoorde tussendoortjes.

Voldoende bewegen is echt nodig wanneer je wilt afvallen.
Beweeg iedere dag in ieder geval een half uur en probeer een sport te vinden waar je je goed bij voelt en die bij je past zodat je het sporten langer vol kan houden.

Gezond afvallen

Wil jij snel afvallen maar wel op een gezonde manier? Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want….

  • Je hebt een feestje dit weekend
  • je verjaardag komt er aan
  • je dochter is volgende week jarig

Er is altijd wel een reden om te bedenken waarom vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?

Weet je, er komt nooit een ‘juist moment’

Maar het goede nieuws is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.

Waarom is zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde (zomer)vakantie of maand?

Begin gewoon nu.

 

Probeer enkele van de 50 Heerlijke Dieetrecepten en je gaat ontdekken dat je ook op een lekkere manier kan afvallen!

Begin gewoon nu een kijk hoe ver je komt!

 

Klik hier om 50 heerlijk recepten te ontvangen