Pluk de appeldag

Pluk de appeldag 2017

Op 16 september 2017 is het weer zover: Pluk de Appeldag! Je kunt zelf appels plukken en gewoon opeten midden in de boomgaard. Op de landelijke Appelplukdag kun je fruittelers in het hele land opzoeken. Appels zijn kei gezond en door het eten van appels val je af.

Appels en peren

Ruim 35 fruittelers openen hun boomgaarden op Pluk de Appeldag voor de consument. Een gezond en lekker uitje voor jong en oud. In elke boomgaard valt van alles te beleven. De toegang is altijd gratis en vaak is er koffie en thee. Als het weer mee zit, in meerdere opzichten een gezond dagje uit.

Lekker wandelen in de boomgaarden en proeven van de echte Hollandse appelsoorten. Elstar, Cox, Delcof en Goudreinet hangen rijp om geplukt te worden. Op sommige bedrijven worden ook peren geteeld, zoals Conference of stoofperen. Het is dus het is niet alleen Pluk de Appeldag! 

Meerijden met de ‘pluktrein’

Sommige boomgaarden zijn zo groot, dat er apart treinspoor is aangelegd. Veel fruittelers bieden de bezoekers een ritje aan in een van hun befaamde pluktreintjes, waarmee zij naar de mooiste plekken in de boomgaard worden gebracht.

 

Welke appel moet ik nemen in recepten?

De appel is op allerlei manieren te eten. Regelmatig uit het vuistje, in appeltaart, (warme) gerechten of salades. Vele mogelijkheden, maar welke appel moet ik nu kiezen voor welk gerecht? Hieronder een beknopte appelwijzer:

  • Braeburn: Een mooie rode zoetzure appel bevat veel heerlijk vocht. Niet om te bakken, wel op zo op te peuzelen
  • Cox Orange: Een kleine stevige en zoetig appel en kandidaat voor de appeltaart
  • Elstar: De bekendste appeltaart topper van Nederland. De zoetzure appel wordt Samen met Jonagold wordt het meest gegeten
  • Gala: Een heerlijke sappige appel, maar te nat om mee te bakken. Een echte handappel!
  • Goudreinet: Wie kent deze niet uit oma’s tijd? Meer geschikt voor appelmoes, al worden er appeltaarten mee gemaakt
  • Granny Smith: Het is letterlijk door de zure appel heenbijten en daar hou je van of niet. Kan zowel in de appeltaart en in salades
  • Jonagold: De zachtzure smaak van de geel/rode appel is en topper. Een echte handappel of in een salade
  • Red Delicious:  Een zoete handappel die je ook kan gebruiken voor compote

Je leest het, zat mogelijkheden om te gebruiken in gezonde maaltijden of als tussendoortje!

Nogmaals Pluk de appeldag

Er is een speciale informatieve website gemaakt voor de jaarlijkse Appelplukdag. De adressen van de fruittelers die meedoen zijn er te vinden en wat er verder te doen is op die dag. Onderstaande videoimpressie geeft een goed beeld wat er allemaal te zien en te doen is. Neem voor de zekerheid laarzen mee, het gras kan nat zijn.

 

Appel weetjes

In Nederland worden jaarlijks ruim 365 miljoen kilo appels geteeld. De helft van de oogst wordt geëxporteerd en van een kwart wordt appelmoes gemaakt. Jij en ik eten gemiddeld 10,7 kilo appels per jaar. Een gemiddelde appel weegt 100 gram, dus we peuzelen ruim 100 appels in een jaar op ofwel 2 per week. Appels kan je lang bewaren in de koelkast: twee tot vier weken. Niet iedereen kan appels eten. Ongeveer 350.000 mensen zijn allergisch voor appels. 

Wijlen ondernemer Steve Jobs vond de appel een perfect vrucht als merknaam voor zijn eerste computer. Een hoge voedingswaarde, fraai uiterlijk en tamelijk stevig. Inmiddels kloppen alle drie de kenmerken voor zijn bedrijf. Ik voeg er nog een vierde aan toe: je kunt er van afvallen. ..