Zijn Vetzuren Belangrijk voor Gezondheid en Gewicht?

Zijn Vetzuren Belangrijk voor Gezondheid en Gewicht?

Hoe Belangrijk Zijn Vetzuren voor onze Gezondheid en ons Gewicht?

Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding is de basis van ieder gezond dieet en onmisbaar om je streefgewicht te bereiken én te behouden.

Veel mensen zijn daarbij van oordeel dat in een gezond dieet vetten niet thuishoren.

Ze zetten vette voeding dan ook zo weinig mogelijk op hun dagelijks menu, maar is dat wel zo verstandig?

Heeft ons lichaam vetten nodig om goed te functioneren en wat zijn dan gezonde en ongezonde vetten?

We zijn bang gemaakt voor vetten. Vetten zouden ons dik maken en slecht zijn voor hart- en bloedvaten. Mede daardoor zijn we de afgelopen 30 jaar steeds minder vetten gaan eten.

Soorten vetten

Er bestaan verschillende soorten vetten en lang niet allemaal zijn even gezond.

Toch zijn sommige vetten onmisbaar voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Gezonde vetten vormen dan ook een belangrijk onderdeel van ieder gezond dieet.

 

Gezonde vetten leveren je lichaam de noodzakelijke energie.

Ze leveren energie en de levensnoodzakelijke vitamines, mineralen en antioxidanten.

En hier blijven de voordelen van deze gezonde vetten lang niet toe beperkt, integendeel.

Gezonde vetten zorgen voor belangrijke vetzuren als linolzuur en alfa-linoleenzuur, gunstig voor hart- en bloedvaten. Daarnaast is vet ook een belangrijke smaakmaker.

 

Gezonde en ongezonde vetten

De ene soort vet is echter de andere niet.

Er bestaan meer ongezonde dan gezonde soorten vet.

Onze voeding kent drie soorten vetzuren: verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudige onverzadigde vetzuren

Verzadigde vetzuren:

deze komen vooral voorkomen voor in vlees, melk en melkproducten, kokos, cacao, koek, sauzen en zoete en dus ongezonde tussendoortjes. Verzadigde vetzuren zijn ongezonde vetten die door ons lichaam weinig of niet worden afgebroken. Verzadigd vet verhoogt de hoeveelheid slecht LDL- cholesterol in je bloed en vergroot daarmee de kans op levensbedreigende hart- en vaatziekten.

Enkelvoudig Onverzadigde vetzuren:

of essentiële vetzuren. Deze onverzadigde en gezonde vetzuren worden door ons lichaam niet aangemaakt en moeten dus uit de voeding gehaald worden. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren vind je vooral in olijven, olijfolie, pinda’s en de meeste noten.

Meervoudig onverzadigde vetzuren:

komen voor voor in allerlei zaden en verder in zonnebloem- , lijnzaad- , sesam- , saffloer- en tarwekiemolie, in walnoten en en vette vis zoals paling, sardines, tonijn, haring, ansjovis, makreel en zalm.

Onverzadigde vetzuren helpen je concentratie aan goede HDH- cholesterol te verhogen en worden onderverdeeld in omega3 (EPA en DHA), omega-6 (linolzuur) en omega-9-vetzuren (alfa linoleenzuur of ALA).

Je lichaam maakt zelf ook omega-3 aan uit alfa linoleenzuur aan. Voor volwassenen bedraagt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega 3 vetzuren (EPA en DHA) 450 mg per dag. Daarom is het tweemaal per week vis eten zo belangrijk.

Pas op voor Transvet

Transvet is een onverzadigde soort vet, nog slechter en ongezonder dan verzadigd vet. Deze voor je gezondheid schadelijke vetten zit in producten met gedeeltelijk gehard vet, zoals koekjes en gebak. Transvetten zijn het resultaat van de verschillende behandelingen tijdens hun productieproces.

Voor vrouwen ligt de maximum grens op 80 gram vet per dag, voor mannen op 100 gram vet per dag.

Vet als olie levert van alle voedingsstoffen de meeste calorieën per gram. Een vetrijke voeding is meestal ook een calorierijke voeding. Om je gezond gewicht te bereiken en te behouden eet je bij voorkeur nooit té veel vet.

 

Verstoorde balans vetzuren

Door onze ongezonde voeding en ons niet altijd evenwichtige levenspatroon is het evenwicht van onze vetzuren danig verstoord.

De inname van omega-6 haalt de bovenhand in vergelijking met de omega-3-vetzuren.

Voor een goede gezondheid zijn beiden bij voorkeur in evenwicht.

Voor hun transformatie gebruiken beide vetzuren echter dezelfde soort vetzuren dezelfde enzymen gebruiken.

De optimale verhouding in de voeding van omega-6 en -3 is 4:1 en die is met onze moderne en ongezonde voeding meestal ver zoek.

Visolie is gezond vanwege enkelvoudig onverzadigde vetzuren

De voordelen van visolie

Vooral vis vetzuren zijn gezond, zéker voor je hart en een jong en gezond geheugen. Visolie is je beste wapen tegen dementie. Wetenschappers raden ons niet voor niets aan wekelijks minstens tweemaal per week (vette) vis te eten.

Vis vetzuren en vette vis:

  • Geheugen: Om zo lang mogelijk goed te kunnen functioneren hebben je hersenen allerlei voedingsstoffen nodig die door je lichaam niet zelf worden aangemaakt. Deze moeten dus uit je dagelijkse voeding worden gehaald. Belangrijke voedingsstoffen voor een alert geheugen zijn omega 3 en 6 essentiële vetzuren die hoofdzakelijk voorkomen in vette vis als zalm, paling, makreel, ansjovis, sardines en haring. Vooral het DHA, een hoofdbestanddeel van omega 3 vetzuren speelt hierbij een belangrijke rol. Het grootste deel van je hersen-, zenuw- en oogweefsels bestaat uit DHA, die in de eerste plaats zorgen voor de regulatie van je leer-, denk- en spraakvermogen, maar ook voor je motoriek en je geheugen. Het beïnvloed tevens je gemoedstoestand dankzij de extra aanmaak van serotonine, hét gelukshormoon bij uitstek.
  • Zwangerschap: extra omega 3 vetzuren zijn belangrijk tijdens en na de zwangerschap. Ze helpen bij de ontwikkeling van het ongeboren kind.
  • Leerprestaties van je kind: visolie is belangrijk voor ieders gezondheid, zeker ook bij kinderen. Het bevordert de groei van hun hersenen, en zorgt ze voor een beter geheugen en betere leerprestaties.
  • Hart- en bloedvaten: voldoende omega 3 vetzuren verhogen je dosis goede HDL- cholesterol en verlagen tegelijkertijd je slechte LDL cholesterol. Visolie verlaagt tevens je triglyceriden gehalte. Een grote hoeveelheid triglyceriden in je bloed is ongezond. Ook daarom hebben visvetzuren hebben een gunstige invloed op hart- en bloedvaten.
  • Docosahexaeenzuur (DHA): alle vette vissoorten en voedingssupplementen met visolie bevatten het het omega 3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA). Eet je onvoldoende vette vis, dan produceert je lichaam DHA uit alfa-linoleenzuur (ALA), dat vooral voorkomt in vette vissoorten maar ook in lijnzaadolie.
  • Hormonen: EPA, een van de vetzuren in vette vis, heeft een gunstige invloed op eventuele hormoonschommelingen. Visolie wordt door wetenschappers dan ook sterk aangeraden aan zwangere vrouwen, tijdens hun menstruatie en hun menopauze. EPA heeft immers een gunstige invloed op de productie van verschillende hormonen en enzymen.
  • Gezond afslanken: dankzij de vermindering van vetopslag helpt visolie je gezond afslanken. Omega-3 vetzuren in visolie zorgen ook voor gezonde celmembranen, die langer flexibel blijven en grote hoeveelheden insuline receptoren bevatten die ontvankelijker zijn voor insuline. Dit alles veroorzaakt een belangrijke vermindering van vetopslag in je vetcellen.
  • Vet: visolie verhoogt de hoeveelheid vet die je verbrandt en vermindert tijdens lichamelijke inspanning de hoeveelheid suikers die je spieren verbruiken.
  • Gewrichten: onderzoek heeft aangetoond dat EPA kan helpen om de gewrichten soepel te houden.
  • Bloedtoevoer: visolie regelt de bloedtoevoer naar je hersenen wat je concentratievermogen sterk verhoogt.

De super gezonde onverzadigde vetten: omega 3 en 9

De omega 3-vetten zijn belangrijk voor je gezondheid.  Er zijn een aantal positieve eigenschappen ervan bekend zoals juist het voorkomen van hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, ontstekingen en depressies.

Omega 3 wordt ook wel voedsel van onze hersenen genoemd, je hebt het nodig om je hersenen actief te houden. Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat er een relatie is tussen depressiviteit (komt veel voor bij vrouwen) en te weinig omega 3 eten.

Zoek de balans

De balans zoeken tussen gezond en ongezonde vetten is slechts één voorbeeld van hoe je met kleine ‘mentale’ aanpassingen je eet- en levensgewoonten kan verbeteren. Maar je kan nog meer variëren. Wanneer je verschillende van dergelijke kleine mentale aanpassingen maakt, verbeter je spontaan deze gewoonten. Hierdoor ga je op een automatische, natuurlijke en gezonde manier afslanken, zonder dat je het gevoel hebt dat je aan het lijnen bent.

Dit is meteen ook één van de grootste voordelen van Het Mentale Dieet Plan, vandaar dat de redactie het op onze favoriete dieetlijst gezet heeft!

Dit aanpassen verklaart waarom de meeste deelnemers van Het Mentale Dieet Plan ook niet het gevoel hebben dat ze op dieet staan.  Dat ze zichzelf lekkere dingen moeten ontzeggen.
Ze hebben gewoon geleerd om op een andere manier met voedsel en eten om te gaan, en ze genieten zelfs beter van de heerlijke gerechten die op tafel komen.

Ontdek via de link hieronder hoe het Mentale Dieet Plan jou kan helpen om op ‘automatische piloot’ en twee maal zo snel af te slanken, zonder joJO-slachtoffer te blijven. .

Zit je nog steeds met overgewicht dat dagelijks door je hoofd spookt waardoor je jezelf niet vrij en onbezorgd voelt?  Dan is het misschien de moeite om het eens anders aan te pakken door te kijken hoe Het Mentale Dieet Plan jou gaat helpen om eindelijk de strijd met je overgewicht te winnen.

 

Ja, ik heb interesse in Het Mentale Dieet Plan en ontvang 50 gratis recepten