Afvallen zonder sporten is gemakkelijker dan je denkt

Afvallen zonder sporten?

Ja dat kan. Het is echt niet nodig om vier dagen per week naar de sportschool te gaan en af te zien. Afvallen zonder sporten is mogelijk als je met regelmaat beweegt en gezond eet. In dit artikel geven we jou vier tips waarmee je voorlopig wel even uit de voeten kan.

Lees de verpakking

Voeding is hip en zogenaamd gezond eten ook. Helaas zijn producten vaak een stuk minder gezond en voedzaam dan hun trendy verpakking doen vermoeden. Wist je dat speltbeschuit vaak maar 3% spelt bevat? De eerste belangrijke tip is daarom om altijd de verpakking goed te lezen. Kijk naar de verhouding koolhydraten en vezels. Koolhydraten uit volkoren producten zijn prima want ze hebben genoeg vezels. Zo neemt jouw lichaam deze bruikbare suikers langzaam op. Zitten er toegevoegd suikers in een product of verzadigd vet? Kies dan liever een ander product.

 

Geen verzadigd vet

Eet zoveel mogelijk natuurlijke oliën en boter. Zoals kokosolie, vette vis en noten (ongezout). Olijfolie is ook gezond maar alleen onverhit. Dit geldt ook voor andere plantaardige olie zoals notenolie en zonnebloemolie. Ga liever voor een beetje volle roomboter op je boterham dan vloeibare halvarine. Boter wordt vloeibaar gemaakt door de moleculen breken. Dit is een chemisch proces. Dit is ongezond en onnatuurlijk. Uit den boze is alles uit de frituur. Sorry geen uitzonderingen. Kan je echt geen nee zeggen tegen die bitterbal? Dan wordt afvallen zonder sporten toch echt iets lastiger. Een bitterbal kost je een uur wandelen. Dat wordt lopen naar de kroeg dus.

Eet minder toegevoegd zout en suiker

Dit is minder lastig dan je denkt. Kies je voor vers en zeg je nee tegen koken uit een pakje? Dan eet je automatisch al veel minder zout en suiker. Natuurlijk wil je jouw gerechten meer smaak geven. Dat doe je met zeezout en verse kruiden. Heel veel zout (en e-nummers) zit in bewerkte vleesproducten zoals worst en broodbeleg. Ook kant-en-klaar verpakkingen zijn slecht. Suikers kom je vooral tegen in kant en klare sauzen en drank uit pak en fles. Een no go!

Beweeg en weet

Het lijkt te mooi om waar te zijn maar het is echt zo. Afvallen zonder sporten kan. Sterker nog, het is vanzelfsprekend. Mensen zijn nu eenmaal niet gemaakt om regelmatig extreem te bewegen. Ga dus vooral niet topsporten maar beweeg met regelmaat. Zorg voor een uur beweging per dag. Ga op de fiets naar de supermarkt. Loop naar de brievenbus. Geniet van je eigen tuin. Verbouw je eigen groente en kruiden. Laat je niks aanpraten door marketinguitingen. Weet wat je eet en wat het met je doet. Kennis maakt gezond. Je bent wat je eet. Hoe gezonder en bewuster je eet, hoe langer en gelukkiger je leeft. Dit is het geheim tot gezond en blijvend afvallen. Er zijn geen trucjes.

Meer tips voor afvallen zonder sporten

Lees ook onze andere tips in de categorie Gezond Bewegen waarmee jij jouw afval avontuur gemakkelijker en leuker kan maken.