Buikvet verbranden? Dit moet je weten!

Je weegschaal geeft dan misschien een gewicht aan waar je blij van wordt, toch betekend dat niet automatisch dat je ook écht gezond bent.

Veel mensen kampen met buikvet. Vet op de buik is één van de ongezondste plekken om vet te hebben.

Wie last heeft van een buikje weet meestal wel uit eigen ervaring dat je door minder eten vaak wel gewicht verliest maar dat dat buikje maar niet weg wil, buikvet verbranden is moeilijk.

Heb jij daar ook last van? Is buikvet verbranden voor jou ook lastig? Lees dan even verder want we hebben de belangrijkste feiten over afvallen maar ook over buikvet verbranden voor je op een rijtje gezet.

Hormonen

De hormonen insuline en cortisol spelen een belangrijke rol bij de vetverbranding. Als je hormoonspiegel niet in balans is dan is buikvet verbranden vaak heel lastig, hoe weinig je ook eet.

Het goede nieuws is dat je deze hormonen weer in balans kunt brengen.


Insuline

Ieder keer als je suiker of voeding met suiker eet geven je hersenen een signaal aan de alvleesklier om insuline aan te maken.

Het hormoon insuline zoekt in de bloedbaan naar suikers om ze in energie om te zetten of om ze op te slaan als vet. Als je echter steeds teveel suikers eet is je lichaam continu bezig met het aanmaken van insuline.

Deze overmatige insulineproductie zorgt er op den duur voor dat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline, waardoor je lichaam nog meer insuline gaat aanmaken om de suikers in het bloed te kunnen verwerken.

Dit proces leidt tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en is een voorbode van diabetes-2. Je kunt het proces van insulineproductie doorbreken door minder suikers en voeding met veel suiker te eten.

Cortisol

Wanneer je meer calorieën binnen krijgt dan je verbruikt gaat je lichaam vet opslaan. De plaats waar je het meeste vet opslaat is genetisch bepaald, echter het hormoon cortisol speelt ook een belangrijke rol bij de opslag van (buik)vet.

Cortisol, ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd reguleert het gebruik van eiwitten, koolhydraten en vetten door het lichaam.

Als je lichaam als gevolg van chronische stress steeds teveel cortisol produceert dan kan dat leiden tot bijnieruitputting, met als gevolg een dikke buik.

Je kunt de aanmaak van cortisol afremmen door meer te ontspannen en zoveel mogelijk stress vermijden.

Als deze beide hormonen uit balans zijn, kunnen ze in je lichaam verkeerde signalen afgeven waardoor je sneller vet opslaat en dat ook langer vasthoudt.

Ook al ga je dan heel veel sporten of een streng dieet volgen, de de kilo’s gaan er nauwelijks af of ze komen er weer heel snel aan.

Bovendien zal je met een verstoorde hormoonbalans geen hardnekkig buikvet verbranden.

 

Complexe Koolhydraten

In je lichaam worden koolhydraten omgezet in suikers. Deze koolhydraten hebben dezelfde werking op je gevoeligheid voor insuline als suikers en suikerrijke voeding.

Bij koolhydraat rijke voeding moet je denken aan dagelijkse voeding als brood, pasta, ontbijtgranen en aardappelen.

Koolhydraten zijn te verdelen in 2 groepen:

 • Enkelvoudige (snelle) koolhydraten: deze vind je in suiker ( snoep, gebak en koek), wittebrood, pasta, witte rijst, aardappelen, frisdranken
 • Complexe koolhydraten: deze vind je bijvoorbeeld in fruit, groente, quinoa, noten, zaden, bruine rijst en havermout.

Enkelvoudige koolhydraten of snelle koolhydraten worden snel verteerd in je lichaam.

Een snelle vertering is niet wenselijk als je wilt afvallen want dit zorgt ervoor dat alle energie ineens vrij komt in je lichaam. De reactie van je lichaam is dat het de energie opslaat als (buik)vet.

Wil je afvallen bij je buik: laat dan alle enkelvoudige koolhydraten weg uit je dieet (suiker, gebak, wittebrood, aardappelen, etc.) en vervang ze door het onderstaande lijstje en eet meer eiwitten.

Eiwitten:

 •  Eieren
 •  Vlees: kip, gevogelte, mager rund-, lam-, en varkensvlees.
 •  Vis: zalm, haring, sardientjes, makreel, paling en kabeljauw

Vetten:

 •  Extra vierge olijfolie
 •  Biologische kokosolie,-vet
 •  Palmolie

Diversen:

 •  Groente
 •  Fruit: het liefst zo vroeg mogelijk op de dag (max 2 stuks per dag)
 •  Noten en zaden
 •  Bruine rijst of quinoa en zoete aardappelen (niet te veel)
 •  Havermout
 •  Donkere chocolade (75%+ cacao)
 •  Gedroogd fruit

 

Sporten

Natuurlijk ga je ook meer sporten als je van je buikje af wilt.

De School of Medical Sciences in Australië heeft een literatuurstudie gedaan waarin verschillende onderzoeken over buikvet met elkaar zijn vergeleken.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat korte intervaltraining met een hoge intensiteit effectiever is dan elke andere vorm van bewegen om vet en buikvet te verminderen.

Bij mensen met overgewicht waren de onderzoeksresultaten het meest spectaculair. Het bleek dat 3 tot 6 dagen per week 25 minuten intervaltraining de meeste resultaten geeft. Waarbij je twee tot drie minuten hoge intensiteit afwisselt met 1 minuut lagere intensiteit.

Wil je effectief trainen en je buikvet verbranden kijk dan even bij deze kettlebell training van Jesse vd Velde.

 

Buikvet verbranden; de beste combinatie

Afvallen is soms lastig laat staan buikvet verbranden!

Het goede nieuws is dat het WEL kan, je moet alleen weten HOE!

Het is een kwestie van de juiste combinatie vinden. We weten allemaal dat sporten met de juiste manier van eten de beste resultaten geeft.

Zoek een programma dat je hierbij kan ondersteunen.

Er zijn natuurlijk al ontzettend veel afslankprogramma’s en er komen er elke dag meer bij.

Een van de grootste problemen met veel programma’s die alleen over gezond eten gaan, is niet dat ze niet werken, maar wel dat ze vaak veel te tijdrovend zijn, zeker als je van nature aanleg hebt om aan te komen.

Er helemaal zeker niets mis is met het aanleren van een gezonde levensstijl, sterker nog, dat is op de lange termijn een must, maar er zijn ook nog diverse zaken die je kunt doen om te zorgen om extra (buik)vet te verbranden, dag in dag uit!

Het nieuwe programma van Mark van Oosterwijck leert je hoe je snel, blijvend én op een gezonde manier vet verliest zonder jezelf te pijnigen tijdens dit proces. Het leert je om af te vallen op een andere manier!

Buikvet verbranden is echt mogelijk!

Het programma van Mark is voor mannen en vrouwen die wel de discipline hebben om te sporten én gezond te eten, maar ondanks alle inspanning veel moeite hebben met het verlagen van hun vetpercentage.

Wil jij ook op een gezonde manier afvallen en buikvet verbranden? Lees dan even verder op de site van Mark van Oosterwijck of klik op onderstaande button! Bij zijn programma Vet Verliezen 1.0 krijg je nu tijdelijk het boek FitChef met 100 gezonde recepten kado!

 

buikvet verbranden