Cambridge dieet goed idee?

Het Cambridge dieet is ontwikkeld voor mensen die snel en makkelijk willen afvallen, snel omdat je tussen de 4 en 10 kilo per maand kunt afvallen en makkelijk omdat je geen calorieën hoeft te tellen en niet speciaal hoeft te koken, je vervangt eenvoudig je maaltijden door maaltijdvervangers! Goed Idee? Kijk of dit een dieet voor jou is!

Wat is het Cambridge dieet?

Het Cambridge dieet, ofwel Cambridge Weight Plan Dieet is afkomstig uit Engeland. Het is een dieet dat je doet onder begeleiding van een consulent. Het Cambridge dieet is wetenschappelijk ontwikkeld door Dr. Alan Howard en bestaat uit 4 verschillende fasen.

Fase 1: Voorbereiding
De eerste stap die je neemt is contact opnemen met een consulente in de buurt. Je bekijkt samen welk programma van het Cambridge dieet het beste bij je past en samen stel je jouw streefgewicht vast.

Fase 2: Afslanken
In de tweede fase gebruik je de maaltijdvervangers van Cambridge. Je kiest uit Cambridge 500, de snelle manier, of Cambridge 800. Binnen het 800 programma kun je kiezen uit een calorie-inname van 800, 1.000 of 1.200 kilocalorieën per dag .

Fase 3: Af- en opbouwen
Deze fase ga je in als je gaat stoppen met de shakes en langzaam weer gewoon eten.

Fase 4: Gewichtsbeheersing
In deze fase ga je je richten op een gezonde levensstijl, gezonde voeding en meer bewegen.

Werkt het Cambridge dieet?

Het Cambridge dieet is eigenlijk een soort crash dieet dat is gebaseerd op de inname van eiwitten. Als je geen koolhydraten (maar eiwitshakes) eet dan brengt dat je lichaam in ketose, simpel gezegd je lichaam spreekt de vetvoorraad aan om aan energie te komen. Om je lichaam in ketose te brengen moet je er dus voor te zorgen dat je geen koolhydraten meer in je lichaam hebt. Normaal gesproken spreekt het lichaam eerst de koolhydraten aan om aan energie te komen, zijn die niet voorradig zijn worden de vetten aangesproken en verlies je (snel) gewicht. Het dieet werkt dus! Je zult snel gewicht verliezen, maar… doordat je zo weinig calorieën binnen krijgt bij dit dieet gaat het afvallen snel maar gaat dat ook ten koste van je spierweefsel.

Minder populair

Het Cambridge dieet was erg populair in Amerika en Engeland, snel en makkelijk afvallen met shakes en soepen, maar na een periode van negatieve reacties en bijwerkingen van het dieet is dit niet meer het geval. Ook in Nederland waren en klachten. Gebruikers van het dieet klagen over misselijkheid, duizeligheid, darmproblemen en het jojo effect. Dit soort klachten komen voornamelijk voor als je te weinig eet en te weinig essentiële voedingstoffen binnenkrijgt. Het Cambridge dieet is gedeeltelijk gebaseerd op het principe van een crash dieet: snel afvallen en weinig eten. Een volwassene heeft ongeveer 1200 calorieën per dag nodig als minimum. Het Cambridge dieet geeft aan dat een persoon moet beginnen met zelfs minder dan 500 calorieën en dat is echt heel weinig.

Voor- en nadelen van het Cambridge dieet

Voordelen

 •  Gegarandeerd gewichtsverlies
 •  Eenvoudig, je hoeft geen calorieën te tellen en geen maaltijden te maken
 •  Geen hongergevoel hoewel er ook berichten zijn dat dit juist wel het geval zou zijn

Nadelen

 • De producten zijn prijzig
 • Weinig afwisseling, je kiest in het begin alleen uit kant-en-klaar voeding
 • Teveel nadruk ligt op calorieën
 • Het voedingspatroon op zich verandert niet. In de laatste fase is er wel begeleiding door de consulent maar nieuwe eetgewoonten zijn dan nog niet ingesleten, de kans op terugval is daardoor groot

Cambridge dieet goed idee?

De kans dat je met het Cambridge dieet veel gewicht verliest is natuurlijk heel groot, maar met een dieet met een inname van maar 500 kcal kan dat ook bijna niet anders, voor veel mensen is dat echt te weinig. Te snel gewichtsverlies is niet gezond en of het gewicht er na het dieet ook echt afblijft is nog maar de vraag. Groot nadeel van het Cambridge dieet vinden wij dat het met maaltijdvervangers werkt, op deze manier is het moeilijk gezonde eetgewoontes aan te leren.

Er zijn ongetwijfeld mensen die veel succes hebben met het Cambridge dieet, toch vinden wij dat er betere alternatieven zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan het 7×7 Afslank Receptenboek van Jasper Alblas. Hiermee kun je ook snel afvallen maar dan op een meer verantwoorde manier!

7x7 grafiek

Voordelen van het 7×7 receptenboek

 •  De recepten bestaan alleen uit natuurlijke producten.
 •  De recepten zijn eenvoudig en makkelijk te maken.
 •  Recepten voor ieder budget
 •  De recepten zijn geschikt voor het hele gezin.
 •  Met deze recepten kun je wekelijks tot wel 2 kilo lichaamsvet te verbranden.

 

button 7x7